poniedziałek, 5 listopada 2012

Sól z chili



Większość już zebrana, zasuszona, zamrożona, rozdana. Szkoda mi było marniejącej reszty więc myślę: co by tu z niej... Już wiem! Gdzie ten przepis? Przeszukałam folder z przepisami "do zrobienia", a że lista ciągnie się w nieskończoność to chwilę to trwało. Ale jest. Sól z chili.
Wychodzi tego spora ilość, więc jeśli nie jesteście miłośnikami hot smaków, możecie zmniejszyć proporcje składników.
Nadmiar papryczek chili wciąż jeszcze wisi na krzakach, więc jeśli macie jakieś pomysły to piszcie śmiało :)


Składniki:
  • 15 papryczek chili
  • 1 szklanka gruboziarnistej soli


Z papryczek usuwamy zielone końcówki (dla własnego bezpieczeństwa zróbcie to w gumowych rękawiczkach), resztę wrzucamy do blendera i miksujemy do momentu aż się rozdrobnią. Dodajemy sól i ponownie krótko miksujemy. Sól rozsypujemy równo na blasze i suszymy w piekarniku nagrzanym do 60°C przez ok. godzinę. Przechowujemy w hermetycznym pojemniku.

Smacznego.




Źródło inspiracji: Matka Wariatka

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...